kantoor interieur oud 01.jpg

Inleiding

Toen H.A. Reus zich in 1892 als jong architect in Dordrecht vestigde, legde hij het fundament voor het architectenbureau dat nu Lugten Malschaert Architecten heet.
Met zijn keuze voor zowel nieuwbouw- als restauratieprojecten gaf Reus de richting aan waarin het bureau zich sindsdien zou ontwikkelen. Altijd hebben die twee componenten de hoofdmoot gevormd van het werk dat door het bureau is uitgevoerd. Dit komt ook tot uitdrukking in het lettertype van de naamgeving van het bureau. De combinatie van een klassiek- met een modern lettertype staat voor respectievelijk restauratie en nieuwbouw.

Wat in 1892 begonnen is als 'H.A. Reus Architect', is later uitgegroeid tot 'Reus en Van Bilderbeek' en nog weer later tot 'Van Bilderbeek en Basters' en vervolgens 'Basters & De Vries' en is nu sinds 1992 voortgezet als 'Lugten Malschaert Architecten'. Onder welke naam het nu dus alweer bijna twee decennia bestaat. Telkens zijn toe- of uittredingen de aanleiding geweest voor een naamswijziging.

De naam mag dan verandert zijn, gebleven is de manier waarop er gewerkt wordt. Vrijwel vanaf het begin heeft het bureau alle disciplines waarop de beroepspraktijk is samengesteld in huis gehad. Elke fase van een opdracht (van schetsontwerp tot directievoering) kan door ons team van collega's worden verricht. Juist dit teamwerk komt de kwaliteit van het werk ten goede. Dat het bureau al zolang bestaat is misschien wel het beste bewijs voor onze stelling dat de samenwerking van een hechte groep mensen de essentie van de vakbeoefening is.

Architectenbureaus die het honderd jaar volhouden zijn zeldzaam. Reus, Bilderbeek, Basters, de Vries, Malschaert en Lugten hebben daarmee gezorgd voor een unicum binnen de Dordtse architectenwereld. In een biografie van van Bilderbeek uit 1924 treffen we de volgende beschrijving van de architectuuropvatting van deze architect: "(hij) heeft zich voor zover ons bekend nimmer geuit in bizarre excessen, hij is niet iemand die zijn tijd vooruit is of zijn tijdgenooten zal meedwingen in een bepaalde nieuwe richting, doch sprekend kenmerk voor zijn projecten is wel", aldus de journalist, "de rustige voorname vormgeving, een steeds nobele en logische oplossing voor het gegeven".
Eigenlijk is dit van toepassing op alle architecten die in de loop van de tijd aan dit architectenbureau zijn verbonden, en vormt deze aanpak een verklaring voor het duurzaam zakelijk succes. Het bureau koos bewust niet voor modieuze avonturen, maar voor helder, degelijk werk dat niettemin inspeelt op de tijd waarin het wordt ontworpen. En dat gekoppeld aan de beheersing van de disciplines en facetten (restauratie, renovatie en nieuwbouw) die de bouwwereld kent.
In het werk van het bureau is sinds 1892 steeds gezocht naar een voor de locatie en opdrachtgever "nobele en logische oplossing".



1