website houttuinen 00.jpg
Project: Houttuinen / WoodGardens
Besteknr 14786
Categorie Woningbouw, Renovatie / Restauratie
Locatie Dordrecht Centrum
Jaar 2013
Team A.Lugten, Y.L.Man, M.v.Veelen
Printbare versie

Midden in het historische havengebied, tegen de achtergrond van de Grote Kerk, verrijst momenteel het project ‘de Steenhouwerij’ of ‘WoodGardens’.
Het project omvat de restauratie van een bedrijfsruimte uit de 19de eeuw (gemeentelijk monument) met een daar op aansluitende nieuwbouw van twee luxe appartementen met een parkeervoorziening. Het monument is de entree van het gebouw geworden. De bedrijfsruimte ontleent zijn monumentale status aan de ontstaansgeschiedenis van dit deel van de Dordtse binnenstad, dat nu een binnenhaven is maar tot de 14de eeuw nog aan de rand van de stad lag. Die rand bestond destijds uit stadsmuren en fortificaties, deels of geheel opgetrokken uit hardsteen, welke nog op stadsgezichten van Albert Cuyp zijn waar te nemen.
Het concept van het bouwvolume is tegen deze achtergrond ontstaan. Het markeert de knik in de havenwand waar een smalle steeg, met een zoals dat heet 'stoep', op aansluit. De gekozen ronde vorm vloeit voort uit de vorm van de lijn in het bestemmingsplan. Deze lijn was gebaseerd op in de fundering aangetroffen rondlopend metselwerk; een veronderstelde wachttoren. De toren is het verticale accent in de compositie, die met twee horizontaal belijnde volumes wordt afgesloten. De nieuwbouw is opgetrokken uit een gemêleerd grijze baksteen die door een mix van kleisoorten het karakter heeft van het gepatineerd oppervlak van hardsteen, waardoor het zacht 'landt' in het stedelijk landschap tegen de achtergrond van de Grote Kerk.

1 2 3 4 5